Στα πλυντήρια αυτοεξυπηρέτησης easywash Self Service Laundry ακολουθώντας 5 απλά βήματα, πλένετε και στεγνώνετε μόνοι σας εύκολα σε λιγότερο από 1 ώρα, ρούχα, πετσέτες, παπλώματα, κουβέρτες, ιματισμό.

 1. Στα πλυντήρια self service, επιλέγετε ποιο επαγγελματικό πλυντήριο ρούχων θα χρησιμοποιήσετε
 2. Στα πλυντήρια για το κοινό υπάρχει αυτόματος πωλητής απορρυπαντικού, σε περίπτωση που δεν έχετε μαζί σας απορρυπαντικό.
 3. Υπάρχουν οδηγίες χρήσης με τα βήματα για να ξεκινήσει η πλύση, οι οποίες βρίσκονται πάνω στα επαγγελματικά πλυντήρια ρούχων με κερματοδέκτη και στον τοίχο του καταστήματος.
 4. Μετά το τέλος της πλύσης, μεταφέρετε τα ρούχα ή τον ιματισμό σας με τις λεκάνες σε ένα από τα επαγγελματικά στεγνωτήρια ρούχων με κερματοδέκτη.
 5. Πάνω στα επαγγελματικά στεγνωτήρια ρούχων με κερματοδέκτη και στον τοίχο του καταστήματος υπάρχουν όλες οι απαραίτητες οδηγίες για να στεγνώσετε τα ρούχα σας.

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε τα πρώτα δύο βήματα πως να ξεχωρίζετε τα ρούχα στο πλύσιμο με βάση:

 • τις ετικέτες του ρούχου
 • το χρώμα,

Παρακάτω διαβάστε πως να ξεχωρίζετε τα ρούχα σας με βάση:

 • τον τύπο του υφάσματος

Βήμα 3: Ταξινόμηση ρούχων ανά τύπο υφάσματος

Εκτός από την ταξινόμηση των ρούχων με βάση το χρώμα, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πώς να διαχωρίζετε τα ρούχα με βάση τον τύπο του υφάσματος. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα επιπλέον βήμα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο να διατηρήσετε τα ρούχα σας σε καλή κατάσταση.

Πριν βάλετε τα ρούχα στο πλυντήριο, ελέγξτε ξανά τις ετικέτες – βάλτε στην άκρη τα ρούχα που πλένονται μόνο στο χέρι ή θέλουν στεγνό καθάρισμα. Από εκεί και πέρα, ξεχωρίστε τα ρούχα σε:

 • βαριά υφάσματα (όπως τζιν),
 • σε υφάσματα καθημερινής χρήσης
 • σε ευαίσθητα.

Για να προστατέψετε περαιτέρω τα ρούχα σας, αφαιρέστε όλα τα αντικείμενα από τις τσέπες, ασφαλίστε όλα τα κουμπώματα (φερμουάρ, κουμπιά, κ.λπ.) και γυρίστε τα πλεκτά ή τα ρούχα με διακοσμητικά σχέδια ανάποδα. Μπορείτε επίσης να πλύνετε τα ευαίσθητα ρούχα μέσα σε διχτάκι. Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα διαφορετικών ομάδων υφασμάτων:

Σεντόνια και κλινοσκεπάσματα

Τα παπλώματα πρέπει να πλένονται σε πλυντήριο μεγάλης χωρητικότητας, χωριστά από τα σεντόνια. Για τα σεντόνια και τα άλλα κλινοσκεπάσματά σας, ανατρέξτε στην ετικέτα για λεπτομέρειες, αλλά συνήθως, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε την πιο ζεστή ρύθμιση νερού ανάλογα με το ύφασμα από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα σεντόνια.

Πετσέτες

Όπως και με τα υπόλοιπα ρούχα, είναι καλύτερο να πλένετε τις λευκές ή ανοιχτόχρωμες πετσέτες ξεχωριστά από τις πιο ανοιχτόχρωμες για να αποφύγετε τυχόν μεταφορά ή ξεθώριασμα του χρώματος. Γενικά, οι πετσέτες πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό.

Ευαίσθητα

Τα λεπτά υφάσματα, όπως το μετάξι, θα πρέπει να πλένονται με βάση την ετικέτα του ρούχου, καθώς μπορεί να χρειαστεί πλύσιμο στο χέρι ή στεγνό καθάρισμα. Αν θα χρησιμοποιήσετε το πλυντήριο, αποφύγετε να αναμειγνύετε υφάσματα όπως κασμίρ με δαντέλα ή πλεκτά, καθώς μπορεί να χάσουν το σχήμα τους. Προστατεύστε τα ευαίσθητα ρούχα, όπως τα εσώρουχα, τοποθετώντας τα σε διχτάκι πριν από το πλύσιμο.

Σκούρο τζιν

Τα ελαφρά λερωμένα τζιν είναι καλύτερο να πλένονται μόνα τους και από μέσα προς τα έξω με πρόγραμμα για ευαίσθητα ρούχα και καλό είναι να χρησιμοποιείτε κρύο νερό. Σε περίπτωση που χρειαστεί να πλύνετε μαζί με άλλα ρούχα, βάλτε το σε ρούχα με παρόμοιο χρώμα.

Σκούρα αθλητικά ρούχα

Επειδή τα αθλητικά ρούχα είναι επιρρεπή σε βακτήρια που προκαλούν οσμές, για να βοηθήσετε στη μείωση πιθανών δυσάρεστων οσμών ακόμη και μετά το πλύσιμο, χρησιμοποιήστε πρόγραμμα με κρύο νερό στο πλυντήριο.

Επισκεφτείτε τα πλησιέστερα πλυντήρια με κέρμα easywash σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Αστυπάλαια, Αττική, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Ιθάκη, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κομοτηνή, Κρήτη, Λήμνο, Μύκονο, Πάρο, Πάτρα, Ρόδο, Σέρρες  και απολαύστε γρήγορο, οικονομικό πλύσιμο και στέγνωμα ρούχων.